Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Herpes 2

Hei!

Jeg og en venninne som jeg ofte har sex med fikk diagnosert Herpes type 2. Utbruddet skjedde omtrent samtidig, og vi vet ikke hvem som smittet hvem. Vi er ca. midtveis i kuren (Valtrex), og symptomene begynner å avta. Begge er bekymret for det framtidige sexlivet nå. Jeg har lest ganske mye om Herpes 2, og vet man ikke skal ha sex ved eventuelle nye utbrudd, og helst bruke kondom selv om man ikke har utbrudd.
Begge har BARE hatt utbrudd på kjønnsorganene. Jeg har imidlertid noen spørsmål om smitte og oralsex.
1) Hvis jeg ikke har utbrudd, er det trygt/fare for smitte å gi oralsex til en annen jente som ikke har sykdommen (for henne)?
2) Hvis jeg ikke har utbrudd, er det trygt/fare for smitte å MOTTA oralsex fra en annen jente som ikke har sykdommen (for henne)?
3) Hvis hverken jeg eller den faste sexpartneren (som ble smittet samtidig som meg) har utbrudd, kan vi da bli smittet/få utbrudd i/ved munnen hvis vi utfører oralsex på hverandre?

Hilsen gutt over 18

Svar fra ungrus.no 21.03.2016

Hei!

Jeg har stor forståelse for at både du og venninnen diin nå har bekymringer knyttet til deres fremtidige sexliv. Når man leser om herpes på nettet, er det ikke alltid man blir så beroliget, og det er ikke alt man leser som medfører riktighet.

Det er bra at dere begge to er ivaretatt og at dere er i gang med behandling med Valtrex og ikke minst at dere begge opplever at symptomene avtar.

Når det gjelder herpes er det ikke helt enkelt å si når en person er smittsom og ikke. Teoretisk sett vil en person med herpes være smittsom resten av livet, men i praksis regnes man som smittsom bare mens man har utbrudd. Herpesvirus kan nemlig skilles ut og smitte også utenom utbrudd. Dette gjelder særlig like før utbruddet.

Samtidig vil mange kunne ha utbrudd som er så små eller milde at de ikke er klar over at de har utbrudd. Disse vil derfor være smittsomme uten å være klar over det. Viruset smitter ved kontakt med hud eller slimhinne, og kan dermed smitte ved samleie, munnsex eller analsex.  Herpes opptrer i to varianter, herpes 1 og herpes 2. Begge disse kan smitte til underlivet og gi kjønnsherpes. Herpes er svært vanlig. Trolig smittes over 80 % av alle i Norge i løpet av livet med et av de to herpesvirusene. De fleste som er smittet får aldri utbrudd med sår. Noen får utbrudd én gang i livet, mens andre kan få utbrudd flere ganger.

Svar på spørsmål:

  1. Du regnes som smittsom fra det tidspunktet du begynner å kjenne kløe og prikking i huden og frem til sår har grodd. Unngå derfor samleie og munnsex mens du har utbrudd. Når utbruddet er over, er smittefaren svært liten. Dvs at når du ikke har utbrudd er det svært lite sannsynlig at du kan smitte andre. Som du også skriver så har du bare hatt utbrudd på kjønnsorgan. Da skal det for deg å utføre oralsex ikke medføre noen smitterisiko for partner.
  2. Dette blir som foregående spørsmål/svar: Det er trygt for en seksualpartner å ha sex med en som har en gjennomgått herpesinfeksjon. Så lenge du ikke har aktivt utbrudd. Dersom en som har kjønnsherpes får munnsex, kan den som gir munnsex få munnherpes..
  3. Om du og venninnen din har sex kan dere ikke smitte hverandre med herpes 2 til munnsår. Når man har hatt genital type 2 herpes, har kroppen laget en immunitet mot herpes 2 munnsår.

Men husk at for de aller fleste er det ved første gangs utbrudd at de får sår/blemmer i huden. De fleste får ikke flere utbrudd. Får du tilbakefall merker du det ved kløe, prikking i huden. Om du da starter behandling med en gang kan viruset raskt gå tilbake til en hviletilstand.

Det finnes dessverre ingen medisiner som kan fjerne herpesviruset, men behandling kan hindre nye utbrudd eller gjøre dem kortere.

(kilde: sex og samfunn)

Med vennlig hilsen

Aina Kjær

helsesøster,

Helsestasjon for ungdom

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut