Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hva er rus?

Hei!

Hva er rus?

Gutt 18+

Svar fra ungrus.no 03.01.2017

Hei gutt, 18+!

Det er et omfattende spørsmål du kommer med. Dersom du sjekker opp på nettet, vil du finne et mylder av forklaringer på hva rus egentlig er. Den enkle forklaringen i leksikonet er: Rus er en følelse av oppstemthet, lykke eller ekstase som du opplever etter inntak av rusmidler. Rusfølelsen kommer når belønningssenteret i hjernen sender ut dopamin. Dopaminet er et kjemisk stoff som binder seg til andre deler av hjernen, og når det binder seg, kommer rusopplevelsen. De fleste opplever rusen som behagelig, men det skjer ikke sjelden at mennesker kan få alvorlige angstreaksjoner eller "blackout". 

Den samme lykkefølelsen kommer helt naturlig hos alle mennesker, i større og mindre grad: God sex, et godt måltid, fysisk trening, samvær med gjengen og religiøse opplevelser eller kulturopplevelser gir dopaminfrigjøring på samme måte som rusmidlene. Det er vist at en god orgasme gir like mye dopamin som en dose amfetamin. Fordelen med den naturlige dopaminfrigjøringen er at den stort sett ikke kan bli overdosert. 

Både bruk av rusmidler og den naturlige dopaminfrigjøringen gjør at vi får lyst til å gjenta opplevelsen. Her ligger noe av grunnen til at noen overdriver og begynner å misbruke rusmidlene, de håper å få enda mer dopamineffekt.
De aller fleste opplever dessverre at effekten blir svakere og svakere, hjernen sørger for å regulere ned rusopplevelsen. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr
kommuneoverlege
spesialist i samfunnsmedisin og allmennmedisin

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut