Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hva gjør narkotika farlig?

Hei!

Hvilket stoff gjør narkotika farlig?

Jente 12

Svar fra ungrus.no 08.01.2019

Hei!

Jeg er ikke helt sikker på hva du mener med spørsmålet ditt. Narkotika er mange forskjellige rusmidler. De mest kjente er cannabis (hasj og marihuana), amfetamin, ecstasy, kokain og heroin.
De virker på veldig forskjellig måte, men alle gir en rusvirkning som kan gå ut over hvordan man tenker og oppfører seg. Rusmidler kan gjøre at man både kan bli mer glad, rolig eller sint. Mange som er ruset, kommer lettere opp i situasjoner med trusler, vold og overgrep. Rus gjør også at man kan blir dårligere til å kontrollere kroppens bevegelser, slik at man lettere kan falle eller komme opp i trafikkulykker. Da kan man skade både seg selv og andre.

Hvis man bruker mye narkotika over lang tid, kan man bli avhengig. Det betyr at det er vanskelig å slutte med stoffet, selv om man ønsker det.
Hvis man er avhengig, bruker man gjerne mye av tankene på hvordan man kan skaffe seg mer rusmidler. Etter hvert kan rus oppleves som viktigere enn familie, skole, jobb og ha nok penger til et sted å bo og til mat. Mange får dårlig helse når de rusavhengige. Det kan forkorte livet med mange år. Noen dør også av overdose. Da kan de ha fått i seg så mye heroin at de slutter å puste.

Mange trenger hjelp for å slutte å bruke narkotika. Det skyldes blant annet at man må bygge opp mye i livet på nytt når man slutter å ruse seg. Man må finne ut av hva man skal fylle livet med når ikke rusen tar all plass, og man må lære å takle vanskelige ting, som vi alle møter i livet, uten rus.

Håper du med dette har fått svar på det du lurte på!

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut