Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hvilke konsekvenser har rus på samfunnet?

Hei!

Hvilke konsekvenser har rus på samfunnet?

Hilsen jente, 18+

Svar fra ungrus.no 15.10.2015

Hei!

Du stiller et ganske omfattende spørsmål som mange har brukt mye tid på å finne svar på. Rus og rusmisbruk påvirker samfunnet på mange nivå, fra den ene personen som ruser seg, til familie og pårørende, arbeidsplass, kolleger, helsevesen, rettsvesen og så videre.

For den enkelte vil rusmisbruk og avhengighet ofte føre til at livet "stopper" opp. Ungdom som ruser seg dropper ofte ut av skolen og vil også ha vanskelig for å få og å holde på en jobb. Voksne, som er mer etablerte på det tidspunktet de får et rusproblem, vil kunne miste jobben og dermed også kolleger, noen ganger familien sin og venner.
Mange rusavhengige må ty til kriminalitet, tyveri og ran eller salg av narkotika, for å kunne betale for rusmiddelet. De fleste av disse blir tatt av politiet og får da en dom og en straffereaksjon.

For pårørende kan det å ha en rusmisbruker i familien bli en stor belastning. Mange foreldre er bekymret for sin sønn eller datter hele tiden, de vet ikke hvor de er, om de er syke eller i verste fall døde. Det hender også ofte at rusmisbrukeren stjeler penger og andre ting fra sine foreldre og søsken. Noen foreldre opplever dette som så belastende at de nekter den rusavhengige å komme hjem til dem.

På en arbeidsplass vil en ansatt som ruser seg etterhvert bli mindre produktiv og vil i noen tilfeller kunne utgjøre en sikkerhetsrisiko. Både for ledelse og kolleger vil dette føre til merarbeid og bekymringer med hensyn til den som ruser seg.

For samfunnet som helhet medfører rusmisbruk store økonomiske konsekvenser. Tyverier og innbrudd fører til forsikringsutbetalinger, noen som igjen må bli betalt av forsikringskundene gjennom økte premier. Etterforskning og fengsling av rusmisbrukere som har begått kriminalitet utgjør en stor del av politiets arbeid, så skal sakene opp i domstolene og vedkommende skal sone sin straff. Ofte er det også sånn at mennesker gjør dumme ting i fylla og dette må ofte også straffeforfølges. Rus og rusmisbruk er dermed en stor belastning for rettssystemet vårt.

Rusmisbrukere har ofte behov for økonomisk hjelp fra samfunnet via NAV, de trenger kommunal bolig og helsemessig og sosialfaglig oppfølging. De fleste er også i behandling en eller flere ganger. Det kreves mye innsats både fra samfunnet og misbrukeren selv for at en rusmisbruker skal bli rusfri og etterhvert i stand til å bidra i samfunnet.

Rus har derfor mange og til dels omfattende konsekvenser for samfunnet på alle nivå. 

 
Vennlig hilsen
 
Benny Klokkervold
Rådgiver, Informasjons- og forebyggingsteamet

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut