Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Hvor farlig er snus?

Hei, hei!

Jeg har en venn som er 13 år og snuser veldig mye og har blitt avhengig. Han begynte å snuse for 6 måneder siden og har ikke fortalt det til foreldrene sine...
Jeg lurer på hva jeg burde gjøre og hva kommer til å skje med han? Og kan han dø? Eller er det liksom veldig farlig?

Venn på 13

Svar fra ungrus.no 05.10.2016

Kjære 13-åring! 

Ditt spørsmål er veldig bra på mer enn en måte: 
- du er en god venn som bryr deg om kompisen din og tenker å gjøre noe med det.
- du forteller om noe som mange i din alder glemmer: Jo tidligere du begynner med et rusmiddel, (som også snus egentlig er), jo større skade kan det gjøre. 

Snus inneholder store mengder nikotin. Nikotinet går rett over i blodet fra munnhulen, og deretter er det i hjernen på et blunk. Mye forskning viser at en som snuser mye, får i seg mer nikotin enn om han hadde røykt mange sigaretter om dagen. Noen mennesker, særllig ungdom, kan bli avhengige av nikotin på noen få uker, og det er vanskelig å slutte igjen, slik din venn opplever. Jo lengre man holder på, desto vanskeligere er det å slutte igjen, så det haster for ham å få hjelp til å slutte.
Nikotinen som man får i seg fra snus, vil først og fremst virke på hjertet og blodårene, de trekker seg sammen og hjertet kan bli overbelastet, men det tar mange år. Det som bekymrer meg mer, er at hjernen er i en stor utvikling i puberteten, og alle giftstoffer kan faktisk bidra til å ødelegge noe av den normale utviklingen.

Så det er virkelig viktig at du som en god venn viser ham dette svaret og støtter ham til å komme ut av dette. Helsenorge.no har en gratis app som heter Slutta. Kanskje den kan være til hjelp for ham? 

Med hilsen

Dagfinn Haarr
kommuneoverlege

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut