Svar fra ungrus.no 02.09.2020
Hei!
Mange som ønsker å slutte med rus, har merket negative konsekvenser av rusingen sin. Det er ikke sikkert de er blitt avhengige, men kanskje de ruser seg på en slik måte at de føler de ikke har helt kontroll, kanskje rusingen går ut over familie og venner, skolegang eller jobb, kanskje andre reagerer på hvordan de blir når de ruser seg eller kanskje de bruker så mye penger på rus at de får problemer med økonomien eller får gjeld.
Det er mange grader av slike konsekvenser, og vi reagerer ulikt på hvordan vi takler ulike utfordringer. Noen vil se at det bærer galt av sted og klarer å legge om på egen hånd. Andre trenger hjelp og støtte over kort eller lengre tid for å klare å slutte med rus. Kommunene har ofte en sosialtjeneste rettet mot ungdom, som også kan hjelpe unge med rusproblemer. Det finnes også en app, HAP, for de som vil slutte med hasj (cannabis).
Noen trenger behandling, enten på dagtid (poliklinisk) eller ved å gå inn i døgnbehandling ved en behandlingsinstitusjon. For å komme inn i behandling, kan man enten få hjelp av fastlegen eller sosialtjenesten der man bor. Det finnes også mange brukerorganisasjoner som har mentorer som selv er blitt rusfrie og som kan være god støtte når man ønsker å slutte med rus. Det er viktig å vite at mange klarer å bli rusfrie, selv om det kan være tøft underveis. Man ikke trenger å stå i det alene. Det kan være lurt å skaffe seg en heiagjeng av familie, venner eller fra en brukerorganisasjon, som for eksempel A-larm.
Det er viktig å kjenne at noen bryr seg!
Vennlig hilsen
Anne Wivestad
ungrus.no