Svar fra ungrus.no 02.04.2019
Hei!
For å kunne lage alkohol, må man ha en væske som inneholder sukker og så må man ha gjær. Når disse ingrediensen virker sammen, får man alkohol.
De alkoholholdige drikkene vi lager, er stort sett fremstilt ved gjæring av det sukkeret som finnes i plantemateriale av bær, frukt, korn, poteter, honning og melasse.
Slike prosesser foregår hele tiden i naturen; når frukt og bær blir overmodne, begynner de å gjære, og det blir alkohol i dem.
Mennesket oppdaget for mange tusen år siden at gjæret frukt gir en rusvirkning. Over tid har de funnet måter å kontrollere gjæringsprosessen på, slik at de har kunnet brygge øl og lage vin og andre alkoholholdige drikker.
Brennevin eller sprit har mer alkohol i seg. For å lage sprit, lar man en væske som allerede har alkohol i seg gå gjennom et destillasjonsapparat.
Sprit kan inneholde inntil 96% alkohol, men denne er ikke beregnet som drikke, men blir brukt av leger, tannleger og i industrien, som teknisk sprit.
Vennlig hilsen
Anne Wivestad
ungrus.no