Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Hvordan lages alkohol?

Hei!

Hvordan lager man alkohol?

Jente 12

Svar fra ungrus.no 02.04.2019

Hei!

For å kunne lage alkohol, må man ha en væske som inneholder sukker og så må man ha gjær. Når disse ingrediensen virker sammen, får man alkohol.
De alkoholholdige drikkene vi lager, er stort sett fremstilt ved gjæring av det sukkeret som finnes i plantemateriale av bær, frukt, korn, poteter, honning og melasse.
Slike prosesser foregår hele tiden i naturen; når frukt og bær blir overmodne, begynner de å gjære, og det blir alkohol i dem. 
Mennesket oppdaget for mange tusen år siden at gjæret frukt gir en rusvirkning. Over tid har de funnet måter å kontrollere gjæringsprosessen på, slik at de har kunnet brygge øl og lage vin og andre alkoholholdige drikker.
Brennevin eller sprit har mer alkohol i seg. For å lage sprit, lar man en væske som allerede har alkohol i seg gå gjennom et destillasjonsapparat.
Sprit kan inneholde inntil 96% alkohol, men denne er ikke beregnet som drikke, men blir brukt av leger, tannleger og i industrien, som teknisk sprit.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut