Svar fra ungrus.no 06.02.2019
Hei!
Det er mange som lurer på hvorfor vi kan bli avhengige av alkohol og narkotika, så her får du et svar basert på et vi har publisert tidligere.
"Rusmidler virker på belønningssenteret i hjernen vår. Hvis vi tar et rusmiddel, utløses blant annet et stoff som heter dopamin, og det gir oss en god følelse.
Når vi opplever noe vi liker, får vi lyst til å gjenta det som ga oss den gode følelsen. Slik er det også med rus. Hvis vi så begynner å ruse oss ganske ofte for å få rusopplevelsen, blir kroppen vant til å få i seg rusmidler.
Da trengs det etter hvert mer av rusmiddelet for å få samme virkning som i begynnelsen.
Etter hvert kan vi føle at vi trenger rusmiddelet bare for å fungere normalt. Hvis vi da prøver å slutte, er det vanlig å få abstinenser. Abstinenser er ubehag som oppstår når kroppen ikke lenger får i seg det den er blitt vant til. Da kan den reagere med svetting, frysninger, kvalme, hodepine, uro, sanseforstyrrelser og puls- og blodtrykksforandringer.
Dette går over dersom man klarer å holde seg rusfri over litt tid. Men det går også over dersom man ruser seg på nytt. Det er en av grunnene til at det er vanskelig å slutte dersom man først er blitt avhengig av rusmidler. Det er fristende å ta rusmidler på nytt, i stedet for gå rundt og føle seg syk og urolig."
Det er mange ulike grunner til at folk begynner å ruse seg. Det varierer også hvor mye den enkelte tåler før rusingen blir et problem og før det går over i en avhengighet. Hvis man bruker narkotika for å takle de utfordringene man møter i livet, kan man fort komme inn i et mønster der rusbruken tar overhånd.
Vennlig hilsen
Anne Wivestad
ungrus.no