Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Hvorfor er alkohol et lovlig rusmiddel?

Hei!

Hvorfor er alkohol lovlig og så lett tilgjengelig når det er så skadelig?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 26.11.2019

Hei!

I Norge har vi lange tradisjoner for å bruke alkohol som et rusmiddel til fest og høytid. Det gjør at mange forbinder alkohol med positive opplevelser. Barn ser de voksne skåle med øl og vin når noe skal feires, og russen drikker alkohol for å markere slutten på mange års skolegang.
Slik får barn forventninger til hvordan ting skal feires, og alkohol blir en del av markering av fest og fritid i vår kultur.

Mange liker alkoholrusen og i underkant av nitti prosent av voksengruppa i Norge drikker alkohol av og til.
Selv om bruk av alkohol kan ha både positive og negative konsekvenser, er det et rusmiddel de fleste ønsker å ha tilgang til i Norge.
Siden vi lever i et demokrati, er det ikke politisk mulig å innføre et forbud mot alkohol når flertallet ønsker dette rusmiddelet.

Når det er sagt, så prøver man å begrense skadevirkningene ved alkoholbruk nettopp ved å redusere tilgjengeligheten. Det gjør man ved å ha aldersgrenser på kjøp av alkohol. Man har også avgifter, som øker prisen på alkoholholdige produkter. Vi har Vinmonopol for varer med høyt alkoholinnhold og begrensede salgs- og åpningstider for de som selger og serverer alkohol.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut