Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hvorfor er det vanskelig å slutte?

Hei!

Hvorfor er det vanskelig å stoppe å røyke eller snuse eller bruke stoffer som narkotika?

Gutt 13

Svar fra ungrus.no 13.12.2016

Hei!

Du stiller et spørsmål som mange lurer på, og som vi har svart på mange ganger tidligere. Det er ikke enkelt å forstå hvordan avhengighet til et stoff kan gjøre at man fortsetter å bruke det, selv om man vet det både er usunt og at rusbruken går ut over familie, venner, økonomi, jobb eller skole.

Når man bruker røyk, snus eller et rusmiddel og liker virkningen, får mange lyst å prøve det igjen. Hvis man fortsetter å bruke det ganske ofte, vil man utvikle en toleranse for rusmiddelet. Dette gjør ikke bare at man tåler mer av stoffet, men at man trenger mer av det for å få samme effekt som før. Hvis man bruker røyk, snus eller rusmidler ofte og i stadig større doser, endres grunnleggende hjernefunksjoner, og det skapes en avhengighet. Da oppleves det som man må ha stoffet for å slappe av eller holde seg frisk og oppegående. Hvis man stopper å innta stoffet, vil man da ofte oppleve abstinenser. Det kan være alt fra et mildt ubehag av rastløshet, nervøsitet og søvnproblemer til kraftige kroppslige og psykiske symptomer. Hvis man er blitt avhengig av et stoff, fortsetter man å bruke det, selv om man får mange negative konsekvenser av det.

Det er mange årsaker til at folk begynner å bruke røyk, snus eller rusmidler slik at de til slutt ender opp med å bli avhengige av virkningen. For det første er det viktig å si at mange prøver ut ting, uten å bli avhengige, men disse stoffene er avhengighetsskapende i seg selv, derfor er det ikke lett å vite på forhånd hvem som blir avhengige.

For noen av dem som prøver ut rusmidler, blir rusen et fristed fra vonde tanker og opplevelser, en vanskelig livssituasjon eller andre ting man strever med. Hvis man da etter hvert ser at rusen ikke løser problemene, men heller er med på å gjøre livet enda vanskeligere, er det mange som ønsker å slutte. Hvis man da skal prøve å håndtere alt det vanskelige man tidligere skjøv unna med rusen, kan det bli veldig mye å måtte ordne opp i på en gang. Da kan suget etter rus fort komme, fordi man klarer man å skyve unna problemene en stund.

Mange trenger hjelp for å klare å slutte å ruse seg. Hvis man går inn i behandling, er det viktig at man får hjelp til å takle alt fra helt dagligdagse utfordringer til å bearbeide vanskelige opplevelser som både kan ligge forut for at man begynte å ruse seg og ting som har skjedd mens man har ruset seg. Dette er en prosess som går over flere år, og som vil være en del av ens livserfaring og kanskje også utfordring resten av livet.

Håper svaret gav deg en større forståelse av hvorfor det kan være vanskelig å slutte med røyk, snus og rusmidler.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut