Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hvorfor fins narkotika?

Hei!

Jeg lurer på hvorfor det er narkotika i verden?

Annet 18+

Svar fra ungrus.no 21.05.2019

Hei!

Det er mange som lurer på det samme som deg. Det kan være vanskelig å forstå hvorfor narkotika fins når vi vet hvor mye lidelse narkotikabruk kan bringe med seg.

Narkotiske stoffer fins i naturen. Mennesket har visst om planter og sopp som har gitt rus i tusenvis av år. Noen narkotiske stoffer har vært brukt i religiøse seremonier, fordi man har trodd at man kom i kontakt med ånder og guder i rusen. Noen stoffer er blitt brukt som midler mot smerter og som medisin for ulike plager. Opiater, som for eksempel morfin, blir utvunnet av opiumsvalmuen og er fortsatt et veldig viktig middel for å kunne dempe smerter.
Samtidig kan morfin og andre opiater brukes som rusmidler og er veldig avhengighetsskapende.

Når noen prøver narkotika, kan det være at de gjør det fordi de synes det er spennende. Andre bruker rus for å roe seg ned og slappe av eller for å slippe å tenke på vonde ting de har opplevd og "få fri" fra det som er vanskelig i livet. Rus kan gi en følelse av lykke eller tilfredshet, og det kan gjøre at man kan få lyst til å prøve det igjen.

Mange har interesse av å produsere og selge narkotika, fordi det er mye penger å tjene på det. Narkotikaindustrien er en av verdens største økonomier. Det er mye voldsbruk knyttet til narkotikakartellene, og ofte har de stor makt i de områdene de opererer. I mange land er det dessuten vanskelig for bøndene å dyrke produkter som lønner seg like mye som å dyrke planter som kan brukes som narkotika.

Man klarer nok aldri å fjerne narkotika i samfunnet, men målet for norsk ruspolitikk er at man skal jobbe for at mennesker ikke skal prøve ut narkotika og at de som ønsker hjelp, skal få den hjelpen de trenger.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no 

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut