Svar fra ungrus.no 12.05.2016
Hei!
Det er et veldig godt spørsmål du stiller. Det er nok mange unge som undrer seg over hvorfor det er lov å gjøre ting som vi vet kan være farlige.
Mange ting er tillatt, selv om det innebærer en risiko for liv og helse, fordi det har andre egenskaper som vi setter pris på. Et eksempel på dette er bilkjøring. Mange blir skadet og drept i trafikken hvert år, men mange har så stor nytte og glede av å kunne bruke bil, at vi tillater det likevel. Så prøver vi å gjøre det så trygt som mulig ved å ha god kjøreopplæring, sikre biler, trygge veier og så videre.
Slik er det også med alkohol. Omtrent 90 % av den voksne befolkningen i Norge drikker alkohol av og til, og de gjør det sannsynligvis ikke bare fordi det smaker godt til god mat.
De fleste setter nok også pris på den rusvirkningen alkoholen gir. Selv om vi vet at risikoen for vold, ulykker, helseskader og avhengighet øker ved bruk av alkohol, synes et stort flertall av befolkningen at gleden over å kunne drikke alkohol er så viktig at man ikke ønsker et forbud. Man legger derfor heller inn restriksjoner på hvor, når og hvem som skal få kjøpe og selge alkohol. Det er blant annet 18 årsgrense på kjøp av øl og vin og 20 årsgrense på kjøp av brennevin. Det er bare Vinmonopolet som har lov til å selge sterkøl, vin og brennevin. Disse tiltakene er satt inn for å forebygge skader som alkoholbruk kan gi.
Fordi Norge er et demokrati, er det folket, som gjennom valg, styrer de avgjørelsene som tas når det skal lages lover og regler.
Når det gjelder alle andre rusmidler, så er de forbudt i Norge, og det er stor oppslutning om at det skal være slik. Det er likevel ikke slik at ting slutter å eksistere selv om det er ulovlig. Det er mye penger å tjene på narkotikasalg, og her står det en hel ulovlig industri bak, som tjener masse penger på at mennesker ruser seg. Årsaken til at mennesker ruser seg på narkotika, er som regel veldig lik som for dem som drikker alkohol; rusen oppleves som noe positivt.
Det går også an å ruse seg på en del legemidler som er nyttige for mange. Da er det vanskelig å forby dem, selv om man er klar over faren for å bli avhengig. Legen må passe på at disse legemidlene blir brukt på en forsvarlig måte, men dette er ikke alltid like enkelt. Mange beroligende og smertestillende midler blir omsatt illegalt, og det blir også smuglet mange medikamenter inn til Norge.
Du ser kanskje at spørsmålet ditt om det er feil å fortsette å lage rusmidler når vi vet hvor farlig det er, blir veldig vanskelig å svare ja eller nei på.
Vi som arbeider med forebygging vet at dersom en populær vare er billig og tilgjengelig, vil forbruket øke. For at færrest mulig skal få problemer knyttet til rusbruk, ønsker vi derfor å støtte opp om de reglene som begrenser tilgang på alkohol og andre rusmidler.
Heldigvis er det mye man kan gjøre for at mennesker ikke skal begynner å ruse seg på en måte som er til skade for dem selv og andre. Å forebygge rusproblemer er hele samfunnets ansvar. Foreldre, familie, venner, nabolag, barnehage og skole har alle et ansvar for at barn skal få et godt liv og ta tak dersom man uroer seg for at en jente eller gutt ikke ser ut til å ha det bra.
Vennlig hilsen
Anne Wivestad
ungrus.no