Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Hvorfor ruser kjendiser seg?

Hei!

Hvorfor ruser kjendiser seg?

Jente 15

Svar fra ungrus.no 22.02.2019

Hei!

Jeg kjenner ikke til undersøkelser som viser at kjendiser ruser seg mer enn andre folk. Jeg kjenner heller ikke til noen spørreundersøkelse blant kjendiser som kan si noe om hvorfor de ruser seg. Når det er sagt, kan man likevel få et inntrykk gjennom media at en del kjente mennesker sliter med rusproblemer i perioder av livet sitt. Det er også mange kjendiser, både i Norge og i andre land som er døde som følge av rusmisbruk og overdoser.

Når jeg snakker om kjendiser her, tenker jeg på mennesker som er i underholdningsbransjen, som for eksempel skuespillere, artister, musikere, realitydeltakere og bloggere. Det kan tenkes at mange av dem er i miljøer med høy partyfaktor og der rusmidler er mer tilgjengelig enn i andre miljøer. Hvis det oppleves som vanlig og ufarlig å ruse seg, er det nok lettere å prøve ut rus selv.
Mange av dem opplever sikkert et press med å levere på en scene, på TV og på sosiale medier. Det kan være slitsomt å eksponere seg hele tiden, og vanskelig å roe seg ned og slappe av etter å ha vært i rampelyset. Det er et press på å være på topp, både fysisk, psykisk og sosialt.
For mange kan det sikkert også være vanskelig når lysene slukner og man ikke er så etterspurt lenger. Da kan det oppstå en tomhetsfølelse som kan være vanskelig å takle.
I tillegg har kjendiser, som alle oss andre, mer sårbare sider som det kan være vanskelig å skjerme og ta hensyn til om man hele tiden får livet sitt eksponert i media.
Hvis man ikke setter av tid til å hvile, reflektere og komme til hektene igjen, kan rusmidler brukes for å roe seg ned, døyve ubehag eller få ny energi. Det er jo en kortvarig løsning, og kan på sikt gjøre at man øker risikoen for å miste kontrollen over rusbruken.

Dette er ikke et svar basert på vitenskap og statistikk, men ut fra det jeg har fått med meg når kjendiser har uttalt seg om livene sine og om rusbruk. Håper det gir mening for deg!

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut