Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hvorfor starter folk med narkotika?

Hei!

Hvorfor starter folk med narkotika?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 07.06.2017

Hei!

Mange unge mennesker lurer på hvorfor noen begynner med narkotika når de vet at det kan være farlig og at man kan bli avhengig av det. De fleste som prøver ut narkotika, gjør det bare noen få ganger, uten å få store problemer av det.
Det er mange grunner til at folk starter med narkotika, selv om de kjenner til farene som er knyttet til det. Alle har nok hver sin vei inn mot det å prøve ut rusmidler. Du har kanskje noen tanker om det selv?
Her er noen årsaker som er ganske vanlige:
Av og til kan utprøving av narkotika skje litt tilfeldig og impulsivt. Et rusmiddel kan plutselig være tilgjengelig, og hvis man ikke har spesielle motforestillinger, kan man få lyst å teste det ut, spesielt hvis man er sammen med noen man stoler på som sier det er trygt.
Noen synes det er spennende og kanskje morsomt å prøve ut rusvirkningen som narkotika gir, og prøver det ut sammen med venner, for eksempel i forbindelse med fester og lignende.
Hvis man har opplevd vonde ting, som mobbing og utestenging, kan det å ruse seg sammen med andre gi en fellesskapsfølelse.
Mange bruker også narkotika for å takle vonde opplevelser og utfordringer de møter i livet. Rusen kan dempe den psykiske smerten og på den måten bli en flukt bort fra et vanskelig liv.
Noen begynner faktisk også med narkotika fordi de har kroniske smerter og har brukt smertestillende midler en stund. Hvis legen er redd for at vedkommende er blitt avhengig av medikamentene, kan han eller hun nekte å skrive ut mer medisiner. Da kan smertene eller avhengigheten gjøre at noen tyr til å kjøpe smertestillende medikamenter eller narkotika ulovlig. 

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no
 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut