Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hårprøve

Hei!

Jeg skal ta hårprøve nå om 1-2 uker. Jeg røyka hasj og tok amfetamin 8. august.
Kommer dette til å synes?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 12.10.2018

Hei!

Først vil jeg si at jeg blir urolig for deg når du sier du har brukt hasj og amfetamin i så ung alder. Siden du ikke sier noe om bakgrunnen for spørsmålet ditt, sitter jeg med mange tanker og nysgjerrighet på hva som har skjedd og hvorfor du skal ta hårprøver.
Hårprøver er noe som brukes forholdsvis sjeldent for å påvise rusmiddelbruk, sammenlignet med blod- og urinprøver. Vanligvis er de et tillegg til disse, eller de brukes der det foreligger særskilt behov for å påvise rusmiddelbruk i lengre fortid enn hva blod- og urinprøver kan gjøre. Inntak av stoff kan påvises i blod og urinprøver i noen dager og opptil noen uker etter bruk, mens påvisningstiden i hårprøver for enkelte stoffer kan være flere måneder og opptil år etter stoffinntak. Det vil med slike analyser være mulig å si noe om i hvilket tidsrom inntak av stoff har skjedd og om inntaket skjedde i en begrenset periode eller strakk seg over flere måneder.

Avgjørende faktorer er hvor mye og hvor ofte man har ruset seg. Hvilke stoff det gjelder, lengden på håret og hvor følsom analysemetoden er, spiller også inn.
Dette betyr i praksis at dersom bruken av hasj og amfetamin var tilstrekkelig høy, vil dette kunne påvises så lenge det samme håret befinner seg på hodet ditt i dag som da stoffet ble inntatt, samt det som var i hårsekken.
Dette skjer på grunn av at THC, det viktigste virkestoffet i cannabis, er fettløselig og bindes til håret via blodet som sirkulerer rundt hårsekken og via svette og talg (hudfett) som omgir håret. 
I følge en veileder fra Helsedirektoratet om Prosedyrer for rusmiddeltesting, er denne analyseformen best egnet til å påvise jevnlig bruk. Et enkelt stoffinntak vil nødvendigvis ikke la seg påvise.
Så ja, det er mulig å spore bruk av amfetamin og hasj i håret ditt, men det kan være avhengig av hvor mye du har inntatt.

Du kan lese mer om hårprøveanalyser i en artikkel i Den norske legeforenings tidsskriftet.no.   

Siden du skal ta en hårprøve antar jeg at du har kontakt med noen i hjelpeapparatet, og jeg håper du får den hjelp og støtte du har behov for, for å kunne leve et godt liv uten rus.

Vennlig hilsen

Madelene Skårdal

Koordinator

Hasjavvenning Kristiansand

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut