Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Hvor lenge kan man spore THC i håret?

Hei!

Hvor lenge kan cannabis stoff THC sitte i håret, ved bruk av daglig inntak over lengre tid?
På absolutte maksimum lengste dager?
Se bort fra trening og kosthold men sånn ca?

Jente 18+.

Svar fra ungrus.no 18.02.2019

Hei!

Det er et veldig interessant spørsmål du stiller. Skal prøve å svare så godt jeg kan.

Først vil jeg si at hårprøver er noe som benyttes forholdsvis sjeldent for å påvise rusmiddelbruk sammenlignet med blod- og urinprøver, og normalt som et supplement til disse, eller der det foreligger særskilt behov for å påvise rusmiddelbruk i lengre fortid enn hva blod- og urinprøver kan gjøre. Inntak av cannabis kan påvises i blod noen dager etter inntak og i urinprøver opptil flere uker etter bruk, mens påvisningstiden i hårprøver for enkelte stoffer kan være flere måneder og opptil år etter stoffinntak. Det vil med slike analyser være mulig å si noe om i hvilket tidsrom inntak av stoff har skjedd og om inntaket skjedde i en begrenset periode eller strakk seg over flere måneder.

Avgjørende faktorer er omfang og hyppighet av inntak, stabiliteten til det aktuelle stoffet, hårets lengde og analysemetodens følsomhet. Dette betyr i praksis at dersom bruken av cannabis var tilstrekkelig høy, vil dette kunne påvises så lenge det samme håret befinner seg på hodet ditt i dag som da stoffet ble inntatt. Dette skjer på grunn av at THC, det viktigste virkestoffet i cannabis, er fettløselig og bindes til håret via blodet som sirkulerer rundt hårsekken og via svette og talg (hudfett) som omgir håret. I følge Helsedirektoratet er denne analyseformen er best egnet til å påvise kronisk bruk/misbruk. Et enkelt stoffinntak vil nødvendigvis ikke la seg påvise.

Du kan lese mer om hårprøveanalyser i en artikkel i den norske legeforenings tidsskrift. https://tidsskriftet.no/2009/01/kronikk/bestemmelse-av-legemidler-og-rusmidler-i-har

Med vennlig hilsen

Madelene Skårdal

Koordinator Hasjavvenning Kristiansand

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut