Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Om herpes 2

Hei!

Jeg er en jente på 20 som ble diagnosert med herpes type 2 i underlivet for et halvt år siden. Jeg fikk smertefulle sår/blemmer som varte i to uker ca. 1 gang i måneden, ofte med andre ord.
Går på Valtrex daglig (1g), men sliter fortsatt med symptomer. Kjenner daglig kløe og irritasjon og får fortsatt utbrudd ofte. Utbruddene er mye mildere, men fortsatt veldig plagsomme. Istedentfor ett eller to sår, blir huden hoven, irritert og klumpete (ser ut som mange småkviser) over mye større områder. Akkurat nå har jeg det nesten over alt der nede og det klør helt grusomt. Det er ikke like vondt som før da jeg fikk sår, men hadde ihvertfall en pause mellom hvert utbrudd før. Nå har jeg symptomer hver dag og kvisete utbrudd hver andre uke. Skal det ikke blir bedre over tid? Hvor lang tid vil det eventualt ta?
Denne sykdommen har slitt på meg psykisk og forårsaker mye stress og angst.
Er det noe jeg kan gjøre? Hva med kosttilskudd og diett? Funker lysin?
Hvor lang tid pleier det å ta før immunforsvaret vinner denne kampen? Og hvor smittsomt vil det være da når jeg ikke har utbrudd? Føler jeg er smittsom hele tiden nå.
Er det mulig å få Valtrex støttet når jeg sliter såpass mye med det? Legeregningen min begynner å bli temmelig høy.

Jente, 20

Svar fra ungrus.no 08.04.2016

Kjære jente, 20!
 
Dessverre er ikke din historie helt unik, mange sliter noen år med herpesinfeksjoner som stadig kommer tilbake. Medikamentene som benyttes, er de du allerede har fått, enten som tabletter eller som krem.
Det er viktig å starte behandlingen så tidlig som mulig ved utbrudd. Dersom du har svært hyppige utbrudd, kan det være aktuelt å bruke virusdempende midler hele tiden, men dette må en spesialist i hud- og veneriske sykdommer styre. Du er nok smittsom så lenge utbruddene dine er så hyppige som nå.

Det finnes en ordning for delvis refusjon fra HELFO for medisiner på hvit resept. Du kan lese mer om dette her.
Du kan kontakte ditt apotek og høre om medikamentene du bruker kommer inn under ordningen og så sende inn kvitteringene til HELFO dersom dette er tilfelle. Legeregningene dine vil vel til slutt medføre et frikort,

Heldigvis har slike infeksjoner en tendens til å bli sjeldnere etter hvert som tiden går. Det er nokså individuelt når man blir kvitt plagene.
Jeg kjenner ikke til spesifikke stoffer i kostholdet som kan hjelpe deg, men pass på at du har nok D-vitamin i kroppen, enten ved å spise fet fisk eller ved å ta tran. D-vitaminet er viktig for immunsystemet. 


Med hilsen

Dagfinn Haarr
spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut