Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Positive opplevelser med snus

Hei!

Jeg prøvde snus nå nylig (en av de svake typene). Når jeg snuser, føler jeg meg bra, og jeg slapper skikkelig bra av. Jeg har ikke noe problem med å slappe av uten snus, men det føles enda bedre når jeg snuser. Det jeg lurer på er hva i snusen som gjør dette og hvorfor/hvordan det skjer? Og hvilke andre "positive" ting jeg kan føle av snus?

Jeg vet om mange som er avhengig og jeg vet om hvor skadelig det er og at det ikke er noe positivt. Jeg er ganske sikker på at jeg ikke kommer til å bli det. Det er vel det alle tenker i starten, men jeg er veldig sikker uansett. Bare så det er sagt.. vet ikke om det var relevant, men samma det, det skader jo ikke å nevne det.

Jente 14

Svar fra ungrus.no 09.08.2017

Hei!

Når du forteller at du følte deg skikkelig bra og avslappa da du prøvde snus, er det fordi nikotinet i snusen påvirket belønningssenteret i hjernen din til å frigjøre blant annet dopamin som ga deg den gode følelsen.
Nikotin er svært avhengighetsskapende, så det er nok sant som du sier at mange tror de ikke kommer til å bli avhengige, men så oppdager de likevel etter en tids bruk at det er vanskelig å slutte. Noen vanlige abstinensplager er sug etter snus, uro, irritabilitet og konsentrasjonsproblemer, samt kvalme, svimmelhet og nedstemthet, noe som går over når man tar snus på nytt. Mange kan, etter hvert som kroppen blir vant til å få tilført nikotin, synes det er vanskelig å slappe av uten

Hvis du vil lese mer om nikotin og avhengighet, kan du gå inn på denne lenken til helsenorge.no.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut