Svar fra ungrus.no 11.04.2016
Hei!
Spørsmålet ditt rører ved noe som har vært diskutert i lang tid. Hvorfor er det sånn at noen blir avhengige av rusmidler mens andre som bruker det samme rusmiddelet ikke blir det?
Det har gjennom tidene vært lansert flere ulike forklaringer på dette, noen mener at det handler om arven vi får gjennom genene, andre mener det er sosiale årsaker.
Det har lenge vært kjent at det foreligger en arvelig disposisjon, særlig for å utvikle alkoholisme, men også for andre rusmidler kan arvelige faktorer ha betydning.
I tillegg vil ytre omstendigheter og sosiale forhold bidra til en eventuell avhengighetsutvikling.
Vi snakker ofte om at det er en del risikofaktorer som gjør enkelte mer sårbare enn andre. Det kan være ting som vonde opplevelser eller overgrep, at andre i familien misbruker rusmidler eller at en føler seg sosialt isolert.
Når det gjelder om bruken av narkotika har endret seg de siste ti årene, så er svaret ja. Det er fremdeles slik at cannabis og amfetamin er de mest brukte illegale rusmidlene i Norge. Men de siste årene har det dukket opp nye psykoaktive stoffer som det er en økt bruk av. Den viktigste endringen er imidlertid at det er mindre bruk av narkotika blant unge mennesker i Norge i dag enn for ti år siden.
Håper dette hjelper deg litt på vei med presentasjonen!
Du kan finne ut mer ved å se på tidligere svar her på ungrus.no eller ved å følge lenkene til for eksempel SIRUS.
Vennlig hilsen
Benny Klokkervold
Rådgiver,
Informasjons- og forebyggingsteamet