Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Røyking til tross for risiko

Hei

Hvorfor røyker de selv om det er farlig?

Gutt 12

Svar fra ungrus.no 18.01.2017

Hei!

Det er mange grunner til at folk begynner å røyke. Hvis man har mange venner som røyker, er det sannsynligvis lettere å prøve det ut selv. Noen synes også det er spennende å prøve ut ting som er litt farlige og ulovlige, og da er tobakk en slik ting, i hvert fall hvis man er under 18 år. 

Både tobakk og snus inneholder nikotin. Nikotin ligner et av hjernens egne signalstoffer, og når man røyker, gjør nikotinet at det frigjøres en rekke andre stoffer, blant annet dopamin. Dopamin er en del av hjernens belønningssystem og gir en opplevelse av tilfredshet. Dette gjør at du har lyst til å fortsette.

Dersom du røyker eller snuser flere ganger, vil belønningssystemet bli vant til å få nikotin, og det vil forandre den naturlige måten det fungerer på. Disse forandringene vil gi deg større trang til å røyke eller snuse, samtidig som den gode følelsen du får av tobakk blir mindre. 

Etter hvert har de fleste lyst på nikotin fordi de er avhengige, ikke fordi det gir velvære. Det å la være å røyke eller snuse vil gi ubehag (abstinensplager), mens det å bruke tobakk vil fjerne plagene. Forskning har vist at så mange som én av tre som har prøvd å røyke, blir dagligrøykere.​​

Avhengighet er også et mønster eller en vane. Det betyr for eksempel at du forbinder røyken eller snusen med ulike situasjoner du er i.

Det kan være at du alltid får sug etter å røyke eller snuse etter å ha spist. Eller at det føles umulig å la være når vennene dine gjør det. Det kan også være at du forbinder røyking og snusing med ulike følelser. Derfor får du kanskje sterk trang til å røyke eller snuse hvis du blir stresset, lei deg eller sint.                              
                                                                                                                                               (Kilde: Helsenorge.no)

Håper dette ga deg et lite innblikk i hvorfor man røyker, selv om man vet at det er farlig.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut