Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Skader av amfetamin

Hei!

Hvilke helseskader gir amfetamin?

Hilsen Amalie 14 år

Svar fra ungrus.no 25.01.2016

Hei!

Amfetaminer er flere forskjellige stoffer som virker på samme måte, de er sentralstimulerende. Det betyr at hjernen og kroppen for øvrig blir "giret opp". Brukeren opplever mer energi, raske bevegelser, rask tale, uro og rastløshet. Den stimulerende virkningen på hjerte- og karsystemet kan gi hjerneblødning, hjerteinfarkt eller hjerterytmeforstyrrelser.

Noen studenter og skoleelever bruker amfetamin for å klare å yte mer, for eksempel til eksamener, men det er mange bivirkninger, for eksempel nervøsitet, nedsatt konsentrasjon, usammenhengende tanker og tale, dempet sultfølelse og redusert søvnbehov. Noen amfetaminbrukere går våkne flere døgn på rad, og det gir fare for alvorlige psykiske reaksjoner, såkalte psykoser. 

Bruk av amfetaminer fører også til nedsatt kritisk sans. Man tar flere sjanser og får problemer med å konsentrere seg om flere oppgaver samtidig. Det kan føre til ulykker, for eksempel i trafikken.

Amfetaminer brukes gjerne flere dager i strekk. Mange glemmer å spise, og de sover ikke. Når man har brukt amfetaminer på denne måten, blir hjernen tømt for energi, og da hjelper det ikke å ta mer stoff. Man opplever utmattelse og stort søvnbehov, og man kan også oppleve psykose, depresjon og panikkangst.

Fordi man "kobler ut" kroppens egne reguleringsmekanisker, vil langvarig bruk gi undererernæring og andre helseplager, særlig fra hud og tenner. Immunsystemet blir svekket, slik at man lettere kan få alvorlige infeksjoner i kroppen. Amfetamin kan også settes i sprøyer.

Da er det fare for for smitte- og infeksjonsfare, spesielt en kronisk betennelse i leveren som vi kaller hepatitt C.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Vennlig hilsen

Anne Wivestad og Dagfinn Haarr

ungrus.no   

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut