Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Snus mot angst og stress

Hei!

For ca 1 år siden snuste jeg fast i kanskje 2-3 mnd. Grunnen til at jeg sluttet var fordi jeg ikke fikk tak i mer, jeg ble på en måte "tvunget" til å slutte pga det, men jeg ville ikke egentlig slutte og det var helt forferdelig de første ukene uten.
Jeg begynte å snuse fordi jeg sliter mye med angst og stress, og snus kunne ofte hjelpe meg med å roe ned angsten litt. Jeg blir 18 om kun noen uker og jeg kommer til å begynne å snuse igjen fordi jeg vet det kan hjelpe meg i situasjoner hvor jeg har mye angst.
Men jeg vil gjerne fortelle foreldrene mine før jeg blir 18 at jeg kommer til å begynne å snuse igjen og at grunnen er at det hjelper på angsten min, slik at de ikke begynner å spørre rundt det når de ser jeg har begynt å snuse.
Jeg vet liksom ikke helt hvordan jeg skal si det/ta det opp. Noen tips?

Jente 17

Svar fra ungrus.no 10.02.2017

Kjære jente, 17!

For det første: Når du blir 18, er du myndig og må stå for dine egne valg her i livet, og det er da lovlig å kjøpe både nikotin og alkohol. Ettersom jeg ikke kjenner dine foreldre, er det ikke så lett å gi deg noen råd om hvorledes du skal fortelle dem at du tenker å begynne å snuse igjen.
For øvrig undrer det meg at du er så sikker på at snusen hjelper mot angst og stress. Snus inneholder til dels store mengder nikotin. Og nikotin er i utgangspunktet sentralstimulerende. Forskning viser at det er mer angst, depresjon og søvnvansker blant nikotinbrukere. Så den egentlige effekten av nikotin er det motsatte av å virke beroligende og dempende på angsten. Derimot er det slik at når man er blitt avhengig av nikotin, og det kan ta bare få uker dersom man bruker snus, vil man oppleve abstinenser når man ikke får sin daglige dose. Det samme skjer for eksempel med heroinbrukere. Angst er en typisk abstinenseffekt. Angsten forsvinner når man får tilført det stoffet man er avhengig av. Derfor er jeg litt usikker på om det egentlig var så lurt å bruke nikotin til å dempe angst og stress når vi vet at det samme stoffet er kjent for å gi mye angst. 

Heldigvis finnes det mange gode og trygge metoder til å få kontroll på angstlidelser, spesielt effektivt er kognitiv terapi, der man lærer seg å få kontroll over de tankene som skaper angsten. Hvis du går på skole, kan du snakke med helsesøster om hvor du kan få hjelp til dette. Hvis ikke, kan du spørre fastlegen din.
Dersom man velger å bruke kjemiske stoffer mot angsten, tar man ikke bort årsaken. Det hjelper i øyeblikket, men det har ingen varig effekt. 

Lykke til, uansett hva du velger å gjøre! 

Med hilsen

Dagfinn Haarr
kommuneoverlege

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut