Svar fra ungrus.no 05.12.2016
Hei!
Jeg er ikke helt sikker på hva du mener, men jeg skal prøve å gi deg et svar på hvilke tiltak som benyttes i forhold til alkoholbruk.
Alkoholbruk gir mange skadevirkninger, og det koster mye, både for enkeltmennesket og for samfunnet.
Politikerne i Norge har derfor laget lover og regler som skal begrense hvor mye folk drikker, slik at skadevirkningene blir så små som mulig. Politikerne i et demokrati er valgt av folket, så de kan ikke vedta lover og regler det ikke er enighet om i befolkningen. Det vil ofte være en balansegang mellom hva man tenker er god folkehelsepolitikk og hvilke begrensninger folket er villige til å akseptere.
Det er stor enighet om at vi trenger en del regulerende tiltak for å forebygge mot negative konsekvenser av alkoholbruk.
Ett slikt tiltak er at vi har aldersgrense på salg av øl og vin på 18 år og 20 år på brennevin.
Et annet er at man legger på avgifter på alkoholen, slik at den får en høyere pris.
Et tredje tiltak er at sterkøl, vin og brennevin bare kan selges på Vinmonopolet. Både Vinmonopol, butikker og utesteder med alkoholsalg har begrensninger på når de har lov å selge alkohol. Både butikker og utesteder må dessuten ha tillatelse fra kommunen for å få selge alkohol. I tillegg er det en rekke kontrolltiltak for å sjekke at de som selger alkohol, følger de gjeldende regler.
Det er også forbud mot å kjøre i beruset tilstand og å være påvirket av alkohol i arbeidstiden.
Når det gjelder andre forebyggende tiltak, skal både leger, helsesøstre, barnehagepersonell og lærere ta tak i det dersom de observerer bekymringsfull bruk av alkohol hos foreldre.
På skoler skal man ha forebyggende tiltak mot rus, og barn og unge skal ha undervisning som gjør dem rustet til å møte utfordringer i livet uten rusmidler.
På arbeidsplasser har man regler for omgang med alkohol, og hva som skjer dersom man bryter dem.
Hvis man har et alkoholproblem, er det mange som trenger hjelp for å slutte. Noen går i selvhjelpsgrupper som Anonyme Alkoholikere (AA) og noen søker seg inn i dag- eller døgnbehandling for å klare å slutte å drikke. For å komme inn i behandling i spesialisthelsetjenesten, må man først henvende seg til fastlegen.
Det finnes mange offentlige og private organisasjoner som gjør mye både for å gi ungdom og voksne et godt, trygt og rusfritt tilbud.
Som jeg sa til å begynne med, gir alkoholbruk mange skadevirkninger, så mange mennesker kjenner noen som har det vanskelig og mange ønsker å hjelpe på ulikt vis.
Nå håper jeg du har fått nok innspill til at du vet litt mer om hva ulike tiltak mot alkohol kan være.
Vennlig hilsen
Anne Wivestad
ungrus.no