Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Bekymret for livet til venn

Hei!

Jeg er en jente på 16 år som har en venn som er ekstremt avhengig av rusmidler. MDMA, hasj og alt han kan få tak i. Han ønsker å dø, og føler han ikke har noe mening med livet. Hvordan kan jeg redde livet hans?
Jeg vet man må selv innse at man trenger hjelp, men når jeg vet en person er i fare for å skade seg selv eller ta sitt eget liv, hva er da de vanlige tiltakene å ta?
Er det noen jeg kan ringe som kan hente han og legge han inn eller passe på han?
Jeg er veldig bekymret!

Venninne, 16

 

Svar fra ungrus.no 26.11.2018

Hei venninne på 16 år.

Du stiller et alvorstungt spørsmål om hvor du kan henvende deg og hvor du kan skaffe hjelp til din venn som du er alvorlig redd for ikke ønsker å leve lenger. Du forteller videre at han har et alvorlig rusproblem og ønsker å dø. Så hvordan kan du redde livet hans?

Ut fra det du beskriver, forstår jeg godt du er bekymret. Slike alvorlige problemstillinger er det viktig å gå videre med til andre voksne, akkurat som du har startet på her. Vet ikke om du i dag har noen voksne tilgjengelig i nærheten som du kan be om hjelp? De første som bør vite noe om dette og som kan ta tak i problemstillingen, er hans foreldre. Det er absolutt den riktige veien å begynne. Det er tydelig ut fra det du skriver at din venn trenger profesjonell hjelp raskt.

Dersom det ikke er oppegående foreldre til stede, ville jeg ta kontakt med lege, legevakt, eventuelt helsesøster eller lignende. Jeg vet jo ikke hvor i landet du befinner deg, men lege/helsesøster finnes uansett tilgjengelig for deg i dag om du forteller hva du står i. Å få din venn med deg på et legebesøk, forutsetter jo at din venn er enig med deg i at han trenger hjelp. Men en samtale med en helsefaglig person ville jeg tatt så snart sommulig. Fagfolk kan hjelpe deg og overta det ansvaret du kjenner på ved å gi din venn profesjonell hjelp raskt.

Deretter kan du fortelle ham at du har bedt om hjelp fra fagfolk som kan hjelpe ham. Du kan si at du setter pris på ærligheten han har vist deg ved å fortelle deg hvor vanskelig han har det, og fordi du bryr deg om han og fordi dette er så alvorlig, kunne du ikke sitte og vite dette alene. Det å se så mørkt på livet er en sykdom som det går an å få hjelp til å komme ut av. Derfor har du betrodd deg til en voksen som kan hjelpe han her og nå.

Jeg deler din bekymring, og håper din venn får den hjelpen han trenger raskt. Du har gjort og gjør det eneste riktige ved å henvende deg til andre voksne for å be om råd på veien.

Vennlig hilsen 

Eva Norbakk

Spesialsykepleier

Avdeling for rus- og avhengighetsbehandling

Sørlandet sykehus

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut