Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Rusens påvirkning på oppvekst og fremtid

Hei!

Hvordan kan narkotika påvirke noens oppvekst eller fremtid?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 14.11.2018

Hei jente 14!

Takk for spørsmålet ditt, og så fint at du skriver til oss!
Jeg er usikker på om du mener hvordan narkotika kan påvirke en person som bruker det, eller hvordan det er å vokse opp i et hjem der noen ruser seg. Derfor svarer jeg på spørsmålet ditt to ganger.

Hvis en person velger å bruke narkotika, og den personen etter hvert blir avhengig og bruker det jevnlig, er det flere ting som blir påvirket. Narkotika er noe som påvirker både fysisk helse og psykisk  helse, altså ikke bare kroppen vår, men også våre tanker, følelser og handlinger. En som er avhengig av narkotika, setter rusen foran alt annet. Sunn mat og drikke, det å følge opp skolen, venner og familie kommer i andre, tredje eller fjerde rekke. En person som ruser seg, ønsker egentlig ikke at det skal være sånn, men avhengigheten til narkotikaen er så sterk, at det blir det viktigste i livet. Den personen blir "syk" (f.eks. oppkast, diare, blir redd, usikker og andre ting) hvis han eller hun ikke inntar narkotika. Derfor preger det livet til den personen negativt, helt til han eller hun velger å gjøre noe og få hjelp til problemet sitt.
Det er mange plasser som hjelper mennesker som vil slutte å bruke narkotika. Det viktigste for barn å vite er at det er voksne som skal hjelpe andre voksne, ingen barn skal hjelpe med dette. Barns skal være barn, og ikke hjelpere til voksne.

Hvis en person vokser opp i et hjem der noen bruker rusmidler, så er det noe som er veldig vondt og vanskelig. Man blir utrygg, usikker, redd og det er vanskelig å stole på andre mennesker. Man kan bli i tvil om hva som er sant og usant, rett og galt. Og så det er ofte en "regel" i slike hjem at man ikke skal snakke om det, og hvertfall ikke si det til noen andre. Kanskje er det ikke så rent og ryddig der de bor, og det blir vanskelig og flaut å ta med seg venner hjem.

Etter hvert når man blir ungdom eller voksen, og hvis ingen har fanget dette opp, så kan en fortsette å være litt usikker, redd og føle seg annerledes.
Det er derfor viktig å snakke med noen voksne om dette. En helsesøster, en lærer eller en annen voksen som man stoler på og er trygg på.
Det er aldri barns feil at noen i hjemmet ruser seg, aldri!
Og det hjelper å snakke med noen, og vite at man ikke er alene.

Håper du har nytte av svarene, og at de er til hjelp.

Med vennlig hilsen

Tone Jacobsen

Spesialutdannet sosionom
Avdeling for rus og avhengighetsbehandling
Sørlandet sykehus

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut