Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Venninne som ruser seg

Hei!

Vennen min går på narkotika. Hva skal jeg gjøre, hun er bare 13 år?

Gutt 13

Svar fra ungrus.no 07.06.2017

Hei gutt 13 år!

Du sier at vennen din går på narkotika og du spør om hva du skal gjøre.
Når du spør om dette, tror jeg det er fordi du bekymrer deg for henne og ønsker å hjelpe. Det er veldig fint, men du kan ikke hjelpe henne alene!
Det  blir derfor viktig at du snakker med noen du stoler på om dette. Kan du for eksempel snakke med dine egne foreldre? Kanskje de vet hvordan det kan være lurt å gå videre. Eller en lærer du har tillit til?
Det finnes flere muligheter for å få hjelp med dette og det er viktig at hun ikke blir gående på narkotika uten at voksne vet om det og forsøker å hjelpe henne.

Det er heller ikke bra for deg å gå med denne bekymringen alene. Tenk så fint det kunne vært om du kunne være med på å sette i gang noe for henne, uten at dette skal være ditt ansvar! Her må de voksne på banen!

Jeg vet ikke hvorfor hun har begynt med narkotika, og det gjør kanskje ikke du heller. Det er ofte en grunn til at ungdom prøver narkotika og trenger egentlig hjelp med dette også.

Hvis du vil, kan du også snakke med vennen din direkte. Du kan si hva du ser og hva du tenker om dette. Jeg vet ikke hvordan hun vil reagere, men det er fint om du klarer å si at du tar det opp fordi du bryr deg om henne og at du ønsker at hun skal ha det bra.

Å si fra om sånne ting er ikke å sladre, men å bry seg om og å vise kjærlighet.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Unn Herlofsen

Psykolog

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut